Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napok

A 2015-ös évben nem csupán a már hagyománynak örvendő Taiwan Movie Club kerül megrendezésre, hanem egy többnapos tajvani dokumentumfilm vetítés is Taiwan Dox néven. A rendezvényt a Taipei Representative Office in Hungary és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány gondozásában lehet megtekinteni a Toldi és a DocuArt mozikban október 29 és 31 között.


PROGRAM:


Okt. 29. csütörtök

Docuart mozi

9.00.  – Baseball Boy (2008, 90′)
A film a gyermekkor vége előtti fantasztikus időszakról szól, melynek abszolút társendezői voltak az őslakos gyerekek, és középpontjában, mint beavatási rítus a baseball áll.

Toldi mozi:

18.00 – Megnyitó

18.30. – Nagymamám hajtűje (2000, 89′)
Az 1949-ben Tajvanra érkezett kínai veteránok és az őslakos szigetlakók közti együttélés feszültségeiről mesél. A film személyes vallomás egy családi tragédiáról, ugyanakkor izgalmas egyetemes utazás a múltba.
A film után beszélgetés.

20.00 -Nyitó party


Okt. 30. péntek

Docuart mozi:
9.00 és 11.00 – Baseball Boy (2008, 90′)

Toldi mozi:
18.00 – Osztálytársak (2009, 40′)
A film az integrált oktatással foglalkozik, annak a négy embernek a felnőttkori visszaemlékezését és újbóli találkozásukat mutatja be, akik egykor osztálytársak voltak a Wu Shwu-Mey professzor és oktatásügyi aktivista kísérleti integráló oktatás programjának keretében létrejött osztályban.
A film után beszélgetés.

19.30. – Az igaz ügy (2010, 110′)
A film azt mutatja meg, amikor diákok tiltakoznak saját kormányuk eljárása ellen, az első hivatalos kínai küldöttség érkezésekor. A sziget demokráciában felnőtt új nemzedéke nem tűri a cenzúrát, aktivistáik 60 nap alatt a politikai demonstráció különböző kifejezésmódjait járják végig a főtéren táborozva.
A film után beszélgetés.


Okt. 31. szombat

Toldi mozi:

16.30 – Milyen mély az óceán (2000, 60′)
Egy megindító barátság története. A rendező azt követi nyomon, hogy a korábban a társadalom perifériájára csúszott főszereplő hogyan talál vissza a gyökereihez. A film gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát.
A film után beszélgetés.

18.00 – Viva Tonal: A tánc kora (2003, 104′)
A film a japán megszállás időszakának tajvani popzene iparát eleveníti fel, női énekesek portréival fűszerezi. Lebilincselő interjúk, fülbemászó dallamok, korabeli felvételek váltakoznak a filmben.
A film után beszélgetés.

20.00 – Sárga doboz ( 2006, 53′)
A film fekete-fehér képein keresztül a rendező a szereplőket egy sajátos szubkultúrában mutatja be, mely Tajvanban igen népszerű bételdió kereskedelmen alapszik.

21.30 – Záró party


 

A filmek megtekintése és a további programokon való részvétel ingyenes! A vetítésekről és programokról bővebb információ található a rendezvény facebook oldalán vagy a Taipei Representative Office honlapján.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.