Vegyes hasznos információk

Időjárás 天氣
http://www.cwb.gov.tw/V7e/

Moziműsor 電影院

http://www.atmovies.com.tw/home/
http://www.broadway-cineplex.com.tw/about.asp
Közlekedés 交通

Vasút 鐵路: http://www.railway.gov.tw/tw/
Taipeiben 3 helyen tudunk vonatra szállni: Banqiao 板橋vasútállomáson, Songshan 松山 vasútállomáson és a központi pályaudvaron: 台北車站 (Main Station). A helyi vonatokra automatából is tudunk jegyet venni, a hosszabb utakra sorba kell állni a jegypénztárnál. Érdemes előre tájékozódni a jegyárakról és az időpontokról és összevetni a távolsági buszokéval!
Magas vasút 高鐵: http://www.thsrc.com.tw/en/?lc=en
Gyors, kényelmes és ennek megfelelően van ára is. Vannak azonban kedvezményes időszakok, amiket érdemes kihasználni. Összesen 8 megállója van: 台北 Taipei、板橋 Banqiao、桃園 Taoyuan、新竹 Xinzhu、台中 Taizhong、嘉義 Jiayi、台南 Tainan、左營 Zuoying
Végállomástól végállomásig egy út 1500 NTD körül van.
Buszok, Taipei 公車,台北:
http://www.e-bus.taipei.gov.tw/

http://www.tpebus.com.tw/

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bus_routes_in_Taipei#Brown_Line_Shuttle_bus
Akinek van androidos telefonja (vagy I phone), az mindenképpen töltse le ezt a programot: Bus Tracker Taipei, de van tainani is, és gondolom más városokét is meg lehet találni.
Amit a buszozásról tudni kell:
Ha fel akarsz szállni, le kell intened a buszt, különben nem áll meg a megállóban.
Fizetés módja: easy card vagy aprópénz (ilyenkor diák is teljes árút fizet). Fel- és/vagy leszállásnál kell fizetni, amit a buszon az ajtókkal szemben fent láthatunk. 上 írásjegynél felszállásnál, 下 írásjegynél pedig leszállásnál kell fizetni, ha menet közben vált, akkor mindkét alkalommal kell fizetni, ez távolságtól függ. Diákjegy: 12 NTD, teljes árú: 15 NTD.
A piros vagy egyéb, a többitől eltérő színű ülések fenntartott ülések, nem illik elfoglalni, vagy ha mégis, azonnal át kell adni (legalábbis illik, ha nem teszed, úgyis rád fognak szólni), amint rászoruló száll fel a buszra (idős, terhes, kisgyerekes, mozgásában korlátozott személy).
Ha van hely a buszon érdemes azonnal leülni, de mindenképpen gyorsan megkapaszkodni. A sofőrök elég belevalók J
Leszállásnál nézz körül, mert nem mindig tud a busz beállni a megállóba, és ilyenkor a robogósok előszeretettel előzik a buszt jobbról.
A buszon, és minden más tömegközlekedési eszközön van légkondi, amit hidegben sem félnek használni! Ha fázós vagy, vigyél magaddal valamit, amit felvehetsz az úton.
A buszon tilos enni-inni, dohányozni.
MRT 捷運: http://www.trtc.com.tw/ct.asp?xItem=1056373&CtNode=27496&mp=122032
Drágább, mint a busz, de nagy előnye, hogy gyors, kényelmes és jól kiépített. A legfontosabb helyekre el lehet vele jutni. 2013-ig összesen 10 vonalon lehet utazni, a reptéri még kiépülőben van.
Fizetés itt is vagy easy card-al vagy token-nel történik, amit a metróaluljáróban lehet megvenni automatákból egyszerűen és gyorsan. A díjak attól függnek, hogy milyen messze utazunk, és mennyi időt töltünk bent a metróban.
MRT Taipeiben (10 vonal) és Gaoxiongban (2 vonal) van, Taizhongban épül.
Távolsági buszok 客運:
Ho Hsin 和欣 (ár-érték arány nagyon jó, kicsit drágább, de nagyon kényelmes) http://www.ebus.com.tw/

Kuo Kuang 國光 (legolcsóbb) http://www.kingbus.com.tw/index.php
U-bus 統聯http://www.ubus.com.tw/index.php

TOCFL 華語文能力測驗:

http://ap1.sc-top.org.tw/Web/

http://www.sc-top.org.tw/english/eng_index.php
Ételek 美食
http://travel.cnn.com/explorations/eat/40-taiwanese-food-296093?page=0,0
Posta 郵局
Regisztrált levél- és csomagkövetés:
Magyar: http://posta.hu/ugyfelszolgalat/nyomkovetes

Tajvani: http://postserv.post.gov.tw/webpost/CSController?cmd=POS4009_1 (angol)
http://postserv.post.gov.tw/webpost/CSController?cmd=POS4008_1&_ACTIVE_ID=192

(kínai, de pontosabb, kiírja, hogy éppen hol van a csomag/levél, és hogy melyik postába fogják vinni, illetve, hogy milyen számon van jegyezve a postán, ez azért fontos, mert ha esetleg mégse jön ki a címre, akkor így utána lehet kérdezni a megfelelő postán)

Hasznos tipp: 2 kilóig levélcsomagnak minősül egy csomag, legyen az borítékban vagy dobozban, ami olcsóbb (7000 Ft), mint a normál csomagfeladás. Érdemes elsőbbségivel kérni, mert csak pár száz forint az eltérés. A csomagokat nyomon lehet követni, amíg repülőre adják addig a magyar posta honlapján, Taiwanra érkezése után pedig a fent megadott linken. Nem ünnepi időszakban elsőbbségivel 5-8 nap alatt ér Taiwanra a csomag. Ünnepi időszakban 1-1,5 hét.
Taiwant a magyar postán Kína címszó alatt kell keresnie az ügyintézőnek, ezt nem mindig tudják, és gyakran keverik Thaifölddel, erre az ügyfélnek kell odafigyelnie!!!
Magyarországra hasonló módon lehet levelet vagy csomagot küldeni. Regisztrált levél/csomaghoz, ha nem beszélnek angolul ezt kell mondani a postán: 挂號 (guahao)
Átlag költségek 生活費
http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Taiwan
Ezen a honlapon ki lehet átlagban számolni, hogy Taiwan különböző városaiban mennyibe kerül az élet. Szerintem elég korrekt és megfelel a valóságnak.

Internet 網路

Taipei free wifi 台北免費無綫網路
Tajvani telefonszámmal a legegyszerűbb regisztrálni (lehet útlevéllel is, de arról nem tudok információt): Keress egy helyet, ahol lehet fogni a Taipei free-t (MRT megálló a legjobb) és csatlakozz fel rá, majd nyisd meg a böngésződet. Betölti a regisztrációs oldalt, amit át tudsz állítani angolra is akár. Ezután csak követni kell a lépéseket: telefonszám és jelszó megadása, majd kapsz egy sms-t a hitelesítéshez szükséges kóddal, ezt is bepötyögöd, és utána már használható is. Néhány buszon elérhető a Taipei free bus wifi, ehhez külön nem kell regisztrálnod a Taipei free-vel automatikusan elérhető.

Dorina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.