A tajpeji etnográfiai múzeum – 順益台灣原住民博物館

A Sung Ye Museum of Formosan Aborigines lehengerlő tárlatain keresztül Tajvan őslakóinak történelmébe, lenyűgöző tradícióik rejtelmeibe kalauzolja el a látogatót. A múzeum izgalmas és színes kiállításain keresztül nem csupán a sziget rendkívül összetett és különleges etnikai térképét vázolja föl, de az eltérő népek és kultúrák harmonikus együttélésének is emléket állít.

A Yangmingshan lankáin, a Nemzeti Palotamúzeummal csaknem átellenben elhelyezkedő, 1994-ben alapított épület arculatát a 13,2 méter magas, totemszerűen kialakított gránitoszlop határozza meg. Az interaktív aulába lépve az elsősorban a sziget hegyvidéki területein élő népek hagyományos zenéi, művészetük jellegzetes motívumai segítik az elmélyülést az európai szem számára idegen világba. Emellett a terem hátsó traktusában elhelyezett audiovizuális térképen nem csupán a különböző törzsek és etnikumok elhelyezkedése látható, de rövid ízelítővel is szolgál nyelvüket, öltözködési szokásaikat illetően is.

A Tajvan őslakóinak bemutatását, változatos és különleges DSCF2344kultúrájuk, szokásaik megismertetését célzó tárlók mellett a sokszínű természeti környezet, a mindennapi élet eszközei is megtekinthetők.DSCF2343 Míg a földszinti termekben a földrajzi vonatkozások, a táj és ember kapcsolata ismerhető meg, addig az emeleten a ruházat legfontosabb elemei, a viselet kiegészítői, s azok elkészítésének módozatai láthatók. DSCF2360Az alagsori szinten a rituális élet tárgyai, a vallási szokások, hiedelmek kerülnek bemutatásra. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy bizonyos törzsek, mint például az Atayal (泰雅) vagy a Paiwan (排灣) meglehetősen felülreprezentáltak, míg más csoportokra, egyes kulturális vagy éppen tradícióbeli eltérésekre, identitásbeli különbségekre jóval kevesebb hangsúlyt fektettek a kurátorok.

Megközelítés: 1. MRT Dazhi megállótól a B13-as buszjárat

2. MRT Shilin megálló R30-as buszjárat

(további lehetőségek a honlapon)DSCF2313

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 9.00-tól 17.00-ig

hétfőnként és a holdújév alatt zárva

Jegyárak: felnőtt 150 NT

érvényes diákigazolvánnyal 100 NT

Honlap: http://www.museum.org.tw/SYMM_en/01.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.