Arányaiban a legkevesebb gyerek Tajvanon születik a világon

Cikk a szuperkorú társadalmakról, benne Tajvan, mint a világ legalacsonyabb termékenységi rátájával rendelkező országa.

 

A japán társadalom 2006-ban lett szuperkorú. Az egyelőre inkább csak a demográfusok körében használt kifejezés azt jelenti, hogy egy adott országban 20 százalék fölé nőtt a 65 évesnél idősebbek aránya. 

A változások gócpontjában az alacsony és egyre csökkenő termékenységi ráta áll. A demográfusok által kulcsértéknek tekintett 2,1-es szám az úgynevezett reprodukciós ráta – egy nőnek átlagosan ennyi gyereket kell szülnie ahhoz, hogy a népesség ne csökkenjen. (Ha minden gyerek megélné a felnőttkort, vagyis nem volna a földön gyermekhalandóság, akkor kereken 2 volna a népesség reprodukálásához szükséges születésszám.)

Arányaiban a legkevesebb gyerek Tajvanon születik a világon. 1951-ben egy átlagos tajvani nő – a 15 és 49 közötti korosztályban – még hét gyereket szült, de az átlagos termékenységi ráta 2008-ra 1,05-re zuhant. Ez feleannyi, mint amennyi elméletileg kívánatos volna, és közel fele az Egyesült Államokban vagy sok más fejlett országban jellemző adatnál. Ezzel a sebességgel Tajvan is hamar belép a szuperkorú országok csoportjába, körülbelül 2024-re. Ekkorra az össznépesség eléri a maximumát, onnantól kezdve csökkenni fog, ami szintén lényegi drámai változás a múlt század közepéhez képest, sőt a pár évvel ezelőtti állapotnál is lényegesen rosszabb. 2008-ban a 65 évnél idősebbek aránya még 10,4 százalékos volt, vagyis minden tíz fiatalabb emberre jutott egy idősebb. 2024-re már 19,3 százalék lesz a 65 évnél idősebbek aránya, vagyis minden ötödik ember idősnek számít majd.

Tajvanon – ahol a világon a legkevesebb gyerek születik a világon – úgy számolnak, hogy az egy főre jutó GDP a következő évtizedekben folyamatosan csökkenni fog, és 2021-ig be kell csukni a most működő 164 egyetemből és főiskolából körülbelül 60-at.

…ha a folyamatokat nem sikerül megállítani, akkor a szuperkorú társadalom után egy új fogalommal is meg kell barátkozni. Az angolszász szakirodalom már használja az „utmost-aged society” kifejezést, ami valami olyasmi, hogy „a lehető legvénebb”, és azt jelöli, amikor egy országban 40 százalék fölött van a 65 évesnél idősebbek aránya. A prognózisok szerint 2050 után nem sokkal ide jut Japán és Dél-Korea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.