Néhány jótanács a pályázathoz

Az alábbiakban csupán szubjektív ötletek, tippek olvashatók, amelyek természetesen nem tekinthetők általános érvényűnek…

1. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra…

A sikeres pályázat benyújtásának elengedhetetlen alapfeltétele, hogy időben add be a kért dokumentumokat! Bár mindez triviálisnak tűnik, de egyes papírok beszerzése akár három hetet is igénybe vehet, a különböző hivatalok munkakedvétől függően…

Bár a pályázati kiírást minden évben frissítik, a csatolandó dokumentumok listája megközelítőleg állandó, így azok jóval a leadási határidő lejárta előtt be is szerezhetők.

2. Egyetemek, nyelviskolák

A különböző egyetemek és nyelviskolák listáját a Taipei Office minden évben a tanulni vágyók rendelkezésére bocsátja, így érdemes azokat már az ösztöndíj tervének megfogantakor átböngészni.

Alapvetően két ösztöndíjtípus közül választhatunk, a nyelvi képzés (maximálisan egy év) és az egyetemi képzés (BA, MA, PhD) között, amelyek kombinálhatók is. Érdemes ki is használni ezt a remek lehetőséget, és a felsőbb stúdiumok megkezdése előtt beíratkozni egy nyelviskolába. Legkézenfekvőbb a célegyetem mandarin központját megjelölni, hiszen ez jelentékeny mennyiségű adminisztráció alól mentesít, ami nem elhanyagolható szempont. Természetesen nem hátrány, ha valaki például délen tanul mandarint, majd északra felvételizik valamely remek felsőoktatási intézménybe, de ez esetben két határidőt is figyelembe kell venni. Emellett a különböző iskolák felvételi eljárása is más lehet, ami tovább bonyolíthatja a jelentkezést.

3. Önéletrajz, motivációs levél

Fontos része a sikeres pályázatnak, sőt a felvételi eljárásnak is, a megfelelő önéletrajz és motivációs levél. Érdemes a tanulni vágyott szakiránynak megfelelően kidomborítani bizonyos területeket, hangsúlyozni az esetleges szakmai tapasztalatot.

Bár a motivációs levél megírása is kézenfekvőnek tűnik, mégis sok sikertelen pályázat köszönhető e néhány sornak. Természetesen a pozitív elbírálás több tényező függvénye, mégis, amennyiben a pályázó rendelkezik egy céllal, tervvel, ötlettel, amelynek megvalósulását a tajvani egyetemi képzésben  látja, s mindezt meg is tudja indokolni, nagyobb eséllyel indulhat a mindezt biztosító ösztöndíjért.

4. Orvosi papírok

Mind az ösztöndíjhoz, mind az egyetemi felvételihez szükségesek bizonyos orvosi vizsgálatok.  A formanyomtatványok letölthetők a Taipei Office honlapjáról, azonban érdemes az egyes egyetemek oldalait is végigböngészni, előfordulhatnak különbségek. Ez esetben mindkét dokumentumot ki kell tölteni. Legegyszerűbb a feladatra a háziorvost felkérni, majd a tüdőszűrés és az AIDS-teszt eredményeit igazoló papírokat csatolni. Utóbbit több helyen is el lehet végeztetni, azonban az igazolás kiállítása – lehetőleg angol nyelvű – nem térítésmentes, és 1-2 hetet is igénybe vehet.

A következő honlapon érdemes tájékozódni:

Országos Epidemiológiai Központ

5. Érettségi, index, diploma

Szintén része a pályázati és a felvételi kiírásnak a legmagasabb iskolai végzettséget, illetve a folyó tanulmányokat igazoló okmányok hiteles fordítása. Mindezt az állami fordítóiroda borsos áron vállalja, összegtől függő határidőre.

6. Bankszámla

Néhány iskola kér angol nyelvű bankszámlakivonatot, amelynek igazolnia kell, hogy az általuk meghatározott összeg – általában amerikai dollár – rendelkezésre áll a jelentkező folyószámláján. A legtöbb bank rendelkezésre bocsátja a kért dokumentumot, kiállítása azonban három hetet is igénybe vehet, és (természetesen) nem térítésmentes.

A fent felsoroltak mellett mindenképpen alaposan át kell tanulmányozni a pályázati kiírást, illetve az iskolák honlapjait, amelyek részletes felvilágosítást adnak a felvételi eljárásról.

Sok sikert és kitartást minden lelkes Pályázónak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.