KIÁLLÍTÁS: „A civilizáció lenyomata: a könyvek káprázatos útja”

Tajvan Nemzeti Központi Könyvtára (National Central Library, NCL) és a magyar Országos Széchényi Könyvtára közös gondozásában kerül megrendezésre  „A civilizáció lenyomata: a könyvek káprázatos útja” című kiállítás. A kiállítás 2016. október 18.-tól december 15.-ig tart nyitva az OSZK-ban, bemutatja az OSZK ritka könyveit és feliratait, valamint a könyvek történetét.

A gyűjtemény magában foglalja a Song (960-1279), a Jüan (1271-1368) és a Ming (1368-1644) dinasztiák ritka, illetve eredeti kiadványait, valamint a kézzel másolt buddhista Szútrákat, melyek a déli és északi (420-589), a Szuj (581-681) és a Tang (618-907) dinasztiák idejéből származnak. Az egyéb kiállítási tárgyak között találhatunk egyebek között híres íróktól származó kéziratokat, jóskő feliratokat, kopírozott kő és bronz feliratokat.

A látogatók egy sor nyomtatási és kötészeti technikával ismerkedhetnek meg, melyek egyet jelentenek a könyvek mikrokozmoszának kialakulásával. A kiállításnak interaktív része is van, például fakockák előállítása, könyvek fűzése, valamint emlék fotók készítése.

A kiállítás megnyitó ünnepségét 2016. október 15.-én tartják. A feleket meghívott vendégként az egyik fél részéről Íjgyártó István úr, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudományos diplomáciáért felelős államtitkára, a másik fél részéről Wen-lung Tao úr, a budapesti Tajpej Képviseleti Iroda vezetője képviseli. A látogatókat szívesen látják a tajvani délután rendezvényein. 14:30-kor a kínai klasszikusokról tart eladást Max K.W. Huang, a tajpeji Academia Sinica professzora.

Időszak: 2016. október 18.-tól december 15.-ig
Nyitva tartás: keddtől szombatig, 9:00 órától 20:00 óráig
Színhely: Ars Librorum kiállítási tér és a Corvina termek a VI. Emeleten, Országos Széchenyi Könyvtár
A belépés díjtalan.

További információk a szervező honlapján: Országos Széchenyi Könyvtár

Az esemény oldala: Facebook